Väitöskirjan tekeminen

Kuka väitöstutkimusta tekee – nimikkeiden ABC

Kuka-vaitostutkimusta-tekee

Kuka väitöstutkimusta tekee?

Olet ehkä kiinnittänyt huomiota siihen, että väitöskirjaa tekeviin tutkijoihin viitataan monenlaisilla nimikkeillä. Näitä ovat ainakin jatko-opiskelija, väitöskirjatutkija, apurahatutkija, nuorempi tutkija, tohtorikoulutettava ja projektitutkija. Tässä kirjoituksessa kerron, mitä eri nimikkeet tarkoittavat.

Jos olet kiinnostunut yliopiston tutkimus- ja opetushenkilöstön nimikkeistä laajemminkin, niitä avataan tässä Politiikasta-lehden kirjoituksessa.

Kuka väitöstutkimusta tekee?

Apurahatutkija

Apurahatutkija on apurahalla työskentelevä tutkija. Apurahatutkija on itse hakenut ja saanut oman tutkimusrahoituksensa yliopiston ulkopuolelta. Hän ei siis ole työsuhteessa yliopistoon. Apurahoja tutkimuksen tekemiseen myöntävät esimerkiksi säätiöt ja yhdistykset kuten Suomen Kulttuurirahasto. Apurahatutkija voi olla tutkijanurallaan missä vaiheessa tahansa. Väitöskirjavaiheessa apurahatutkijan apuraha on yleensä myönnetty hänelle henkilökohtaisesti väitöstutkimuksen edistämiseen. Apurahoja voidaan myöntää myös tutkimusryhmälle.

Jatko-opiskelija

Jatko-opiskelija on henkilö, jolla on opinto-oikeus tieteellisen tai taiteellisen jatkotutkinnon suorittamiseen. Jatkotutkintoja ovat tohtorin ja lisensiaatin tutkinnot. Periaatteessa kaikki, joilla on opinto-oikeus jatkotutkinnon suorittamiseen, ovat jatko-opiskelijoita. Nimikkeellä jatko-opiskelija on kuitenkin ennen viitattu erityisesti niihin väitöskirjaa tekeviin henkilöihin, jotka eivät tee väitöskirjaa yliopiston rahoittamalla palkallisella paikalla.

Nimike on hankala, koska se ei anna kovin realistista kuvaa väitöskirjantekijän työnkuvasta vaan synnyttää mielikuvan perustutkintomaisesta opiskelusta. Pääosan ajasta väitöskirjantekijät käyttävät kuitenkin itsenäistä tutkimustyötä tehden ja siihen liittyviä tutkijataitoja opetellen.

Nuorempi tutkija

Nuorempi tutkija viittaa tutkijanuran alkuvaiheessa olevaan tutkijaan. Englanniksi käytetään käsitettä early career researcher. Tutkijanuran porrasmallissa käsitteen alle kuuluvat tasoilla yksi ja kaksi olevat tutkijat. Näillä tasoilla ovat sekä väitöskirjaa tekevät että muutamia vuosia sitten väitelleet tutkijat.

Myös tällä nimikkeellä on kaksoismerkitys: joissakin yliopistoissa nimikkeellä nuorempi tutkija saatetaan vielä viitata nimenomaisesti väitöskirjaa tekevään tutkijaan erotuksena jo väitelleistä tohtoreista.

Projektitutkija

Projektitutkija tarkoittaa ei-väitellyttä tutkijaa, joka tekee tutkimusta esimerkiksi yliopiston ulkopuolelta rahoitetussa tutkimushankkeessa. Projektitutkija on usein väitöskirjantekijä, joka työskentelee väitöskirjaprojektin ohessa jossakin toisessa määräaikaisessa tutkimusprojektissa.

Tohtorikoulutettava

Tohtorikoulutettava on väitöstutkimusta tekevä henkilö, joka tekee tutkimusta työsuhteessa yliopistoon. Aiemmin tohtorikoulutettavan nimike oli laajasti käytössä yliopistoissa nimenomaan siinä tarkoituksessa, että sen avulla eroteltiin yliopistoon työsuhteessa olevat väitöskirjantekijät muista tohtorin tutkintoa suorittavista. Viime vuosina moni yliopisto on luopunut nimikkeen käytöstä kokonaan ja ryhtynyt sen sijaan käyttämään nimikettä väitöskirjatutkija.

Väitöskirjatutkija

Väitöskirjatutkija on väitöskirjatutkimusta tekevä henkilö, jolla on opinto-oikeus tohtorin tutkinnon suorittamiseen. Väitöskirjatutkijan nimike on nykyisin käytössä laajasti yliopistoissa ja sillä viitataan yleisesti kaikkiin väitöskirjantekijöihin tutkimuksen rahoitusmuodosta riippumatta.

Miksi nimikkeitä on niin monta?

Kaikki yllä avatut nimikkeet voivat siis käytännössä tarkoittaa väitöskirjatutkimusta tekevää henkilöä. Väitöstutkimusta tekeviin tutkijoihin liitettyjen nimikkeiden moninaisuus on hämmentävää. Miksi nimikkeitä sitten on niin monta?

Syyt nimikkeiden kirjon takana ovat varmasti moninaiset. Yksi tekijä on kuitenkin tohtorinkoulutukseen ja yliopiston rahoitukseen liittyvät muutokset: Akateemisen työn ja sen rahoituslähteiden pirstaloituminen näkyy myös väitöskirjavaiheessa. Myös tohtorintutkinnon vuosittain suorittaneiden määrä on tilastokeskuksen mukaan kasvanut 1900-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä moninkertaiseksi, mikä on osaltaan vaikuttanut myös ulkopuolisen rahotuksen tarpeeseen.

Nimikkeiden kirjon aiheuttamat haasteet ovat viime vuosina olleet keskustelussa akateemisessa yhteisössä. Monet yliopistot ovat sen seurauksena linjanneet yhtenäisen väitöskirjatutkijan nimikkeen käytöstä väitöstutkimusta tekevistä tutkijoistaan. Seuraavassa kirjoituksessani avaan nimikkeisiin liittyvää keskustelua tarkemmin.

Nyt tiedät, mitä erilaiset väitöstutkimusta tekeviin tutkijoihin liitetyillä nimikkeillä tarkoitetaan.

Ovatko väitöskirjantekijään liitetyt nimikkeet aiheuttaneet sinulle hämmennystä? Tai oletko törmännyt nimikkeisiin, joita en ole tässä kirjoituksessa maininnut?

Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.

Millaisia ajatuksia heräsi, kommentoi niin jutellaan lisää.