Kuinka menestyä tohtoriohjelmien hakuprosessissa?

Ilmassa alkaa olla jälleen kevään merkkejä, mikä tarkoittaa myös sitä, että monet kotimaiset yliopistot ovat avanneet tohtoriohjelmiensa haut uusille jatko-opiskelijoille. Hakuprosessi saattaa tuntua ensikertalaisesta vaikeasti lähestyttävältä ja hankalalta hahmottaa. Tässä kirjoituksessa kerron viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua menestymään tohtoriohjelmien hakuprosessissa.
1. Ole ajoissa liikkeellä
Tohtoriohjelman hakuprosessi on paljon enemmän kuin pelkkä hakulomakkeen täyttäminen – se vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Ensimmäinen askel on tutustua tarkasti hakuilmoitukseen varmistaaksesi, että täytät kaikki vaaditut kriteerit. Hakukohteesi saattaa esimerkiksi edellyttää tiettyä opintomenestystä.
Älä jätä hakemuksen ja muiden tarvittavien asiakirjojen valmistelemista viime tippaan. Aikatauluta työskentelysi siten, että sinulla on riittävästi aikaa jokaiseen vaiheeseen. Viime hetken kiire voi johtaa turhiin virheisiin ja huonoon lopputulokseen
2. Selvitä tarvittavat asiakirjat
Ota selvää, mitä asiakirjoja sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi. Varaa aikaa niiden hankkimiseen ja laatimiseen.
Suomalaiselta hakijalta edellytetään yleensä ainakin alla lueteltuja hakuasiakirjoja, mutta tohtoriohjelmilla saattaa olla myös muita vaatimuksia kuten ohjaajan puoltolausunto tai motivaatiokirje. Jos hakija on ulkomaalainen, tarvitaan lisäksi esimerkiksi todistus kielitestituloksesta.
Yleisempiä liitteitä ovat
- tutkimussuunnitelma
- tutkintotodistus
- opintosuoritusote
- akateeminen cv sisältäen julkaisuluettelon
- jatko-opintosuunnitelma.
Luitko jo tämän. Kuinka tohtoriksi tullaan?
Luitko jo tämän. Akateeminen CV ja muut tutkijan työnhaun asiakirjat
3. Panosta tutkimussuunnitelmaan
Jatko-opinto-oikeutta hakiessa tutkimussuunnitelman laatiminen on keskeinen osa hakuprosessia. Hyvä tutkimussuunnitelma osoittaa hakijan kyvyn itsenäiseen ajatteluun, tutkimusongelmien tunnistamiseen ja ratkaisemiseen sekä tieteelliseen kirjoittamiseen.
Panosta myös tutkimussuunnitelmasi tiivistelmään, sitä kysytään usein hakulomakkeella.
Laadukas tutkimussuunnitelma ei synny hetkessä, varsinkin jos aihealue on sinulle uusi. Älä jätä sen laatimista viime metreille, vaan varaa riittävästi aikaa tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen. Tutkimussuunnitelma on hakuasiakirjoista tärkein ja ratkaiseva tekijä hakemuksen menestykselle.
Luitko jo tämän. Mikä on tutkimussuunnitelma ja miten se tehdään?
4. Muista olla ajoissa yhteydessä ohjaajaan
Yhteydenotto potentiaaliseen ohjaajaan olisi hyvä tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sen voi tehdä jo ennen hakuajan alkamista. Tällöin sinun on todennäköisesti mahdollista saada myös enemmän palautetta tutkimussuunnitelmastasi, mikä luultavammin parantaa mahdollisuuksiasi menestyä haussa.
Itse mokasin tässä asiassa ensimmäisen hakuyritykseni kohdalla. Luulin, että ohjaaja valitaan vasta kun olen saanut jatko-opiskelupaikan. Ohjaaja piti kuitenkin nimetä jo hakemuslomakkeeseen, minkä vuoksi jouduin odottamaan puoli vuotta seuraavaan hakukertaan. Hakemuslomaketta luonnollisesti täytettiin viime tingassa myös.
Tämä oli tärkeä opetus siitä, miten tärkeää on olla ajoissa liikkeellä ohjaajan kanssa. Joten muista ottaa yhteyttä ohjaajaan hyvissä ajoin.
Luitko jo tämän. Yliopiston ja väitöskirjan ohjaajan valinnan ABC
Luitko jo tämän. Mitä väitöskirjan ohjaukselta voi odottaa?
5. Selvitä rahoitusvaihtoehdot
Tutkinnon rahoitussuunnitelmaa kysytään yleensä ainakin hakulomakkeella, jolloin sinulla pitäisi olla vähintäänkin ymmärrys siitä, millaisia vaihtoehtoja rahoitukselle on.
Rahoituksen puuttuminen ei tarkoita sitä, ettet voisi paikkaa saada. Ainakaan yhteiskunnallisilla aloilla kokemukseni mukaan rahoitusta harvemmin on valmiina. Sen sijaan on tärkeää osoittaa, että sinulla on ymmärrystä siitä, kuinka hankkia tarvittavat taloudelliset resurssit tutkimuksesi toteuttamiseksi.
Luitko jo tämä. Miten väitöstutkimus rahoitetaan?
Valmistaudu huolellisesti
Hakuprosessi jatko-opintoihin voi tuntua vaativalta, mutta valmistautumalla huolellisesti voit lisätä mahdollisuuksiasi menestyä tohtoriohjelmien hakuprosessissa. Jos jokin prosessissa ei aukene, älä jää yksin pähkäilemään vaan ole yhteydessä oman tohtoriohjelmasi yhteyshenkilöön. Yhteystiedot löytyvät yleensä hakuilmoituksesta.
Onko sinulla mielessä muita vinkkejä tohtorikoulutukseen hakeville? Jaetaan niitä kommenteissa.
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

Mitä väitöskirjatutkijan pitää tietää työskentelyapurahan hakemisesta?
26/03/2024
Ajanhallinnan mestariksi: vinkit tutkijanuran alkuvaiheeseen
20/08/2024