Artikkeliväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet

Viime viikolla kerroin monografiaväitöskirjan kirjoittamisesta. Tällä viikolla aiheena on artikkeliväitöskirja. Käyn läpi artikkeliväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet ja annan käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan väitöskirjaprojektissa. Prosessina väitöskirjatyö on sinänsä samankaltainen väitöskirjan muodosta riippumatta. Työskentely edellyttää aina suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä. Artikkeliväitöskirja voi kuitenkin tuntua helpommin lähestyttävältä, koska se on helpommin hahmotettavissa ja pilkottavissa osatavoitteiksi eli yksittäisiksi artikkeleiksi.
1. Tutkimusaiheen hahmottelu
Myös artikkeliväitöskirja alkaa väitöskirjaprojektin kokonaisuuden hahmottelulla sekä tutkimusongelman ja tutkimuskysymysten pohdinnalla. Lisäksi tulee miettiä yksittäisten artikkelien ideat ja tutkimuskysymykset siten, että jokainen yksittäinen artikkeli osaltaan tukee väitöskirjan kokonaisuutta. Tässä vaiheessa sinulla ei tarvitse olla täydellistä suunnitelmaa, tärkeintä on saada summittainen kuva kokonaisuudesta ja ensimmäinen artikkeli hahmoteltua ja sen tekeminen käyntiin. Muista pyytää palautetta ohjaajaltasi.
2. Mitä on jo tutkittu?
Vaiheessa kaksi tutustutaan olemassa olevaan tutkimukseen eli tehdään alustava kirjallisuuskatsaus väitöskirjan kokonaisuuden osalta. Tutustu aiheeseesi liittyviin kirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin. Valitse keskeisimmät teokset ja kirjoita niistä tiivistelmät. Tiivistelmät toimivat väitöskirjasi teoriaosuuden pohjana. Älä uppoudu tähän vaiheeseen liian pitkäksi aikaa. Tarkoituksena on saada alustava käsitys keskeisistä asioista ei oppia kaikkea jokaisesta mahdollisesta sivupolusta.
Hyödynnä tekemiäsi tiivistelmiä myöhemmin artikkelien ja yhteenvedon kirjoittamisessa.
3. Ota menetelmät haltuun
Perehdy tutkimusmenetelmiin, joita aiot käyttää. Keskity ymmärtämään perusasiat ja valitse menetelmät, jotka sopivat parhaiten tutkimukseesi. Yliopistot järjestävät monenlaista menetelmäopetusta osana tohtorikoulutusta. Niihin kannattaa osallistua, vaikka sitä ei edellytettäisikään. Hyödynnä menetelmiin tutustuessasi myös aiheesta kirjoitettuja oppikirjoja. Hahmottele menetelmäosa väitöskirjasi yhteenvetoon.
4. Aineistonkeruun suunnittelu ja toteutus
Suunnittele aineiston keruu alustavasti koko väitöskirjasi osalta ja tarkasti ensimmäisen artikkelisi osalta. Tavallista artikkeliväitöskirjoissa on kerätä yksi aineisto ja käsitellä sitä kaikissa artikkeleissa eri näkökulmista. Päätä, millainen lähestymistapa toimii sinun tutkimuksessasi ja resursseillasi parhaiten. Toteuta aineiston keruu tarvittavassa laajuudessa joko koko työhön tai vain ensimmäiseen artikkeliin. Dokumentoi kaikki vaiheet tarkasti ja ole systemaattinen.
5. Aloita ensimmäisen artikkelin kirjoittaminen
Kun aineisto on kerätty voit aloittaa aineiston analyysin ja ensimmäisen artikkelin kirjoittamisen. Keskustele ohjaajasi kanssa kohdelehden valinnasta hyvissä ajoin, jotta voit ottaa sen muotovaatimukset ja painopisteet huomioon jo kirjoitusvaiheessa. Älä jätä kirjoittamista analyysin valmistumiseen vaan aloita jo ennen sitä kertomalla aineiston keruusta ja analyysista sitä mukaan, kun työ etenee. Pidä analyysi selkeänä ja mahdollisimman yksinkertaisena. Pyydä kommentteja ohjaajaltasi.
Tarkemmat askeleet tutkimusartikkelin kirjoittamiseen voit lukea aiemmasta kirjoituksestani.
Tutkimusartikkelin kirjoittamisen vaiheet
6. Kirjoita loput artikkelit
Kirjoita nyt loput artikkelit samoja askelmerkkejä noudattaen. Kerää ensin tarvittaessa uudet aineistot. Tutkimuksen edetessä väitöskirjasi tematiikka ja työn kokonaisuus alkaa todennäköisesti hahmottua sinulle uudella tavalla. Se on tavallista ja usein hyväkin merkki siitä, että oppimista on tapahtunut. Tästä syystä joudut matkan varrella viilaamaan enemmän tai vähemmän alkuperäistä artikkelisuunnitelmaasi. Tee niin. Päivitä tarvittaessa myös tutkimussuunnitelmaasi.
7. Hahmottele väitöskirjasi yhteenveto
Kun artikkelit ovat valmiit, on aika käydä yhteenvedon kimppuun. Yhteenveto koostuu johdannosta, teoriasta ja johtopäätöksistä. Siinä keskiössä on työsi kokonaisuus. Kaikissa osissa voit hyödyntää artikkeleissa kirjoittamaasi tarkastelua syventäen ja laajentaen.
Johdannossa kuvaat väitöskirjaasi aihepiirin, tutkimusaukon ja tutkimuskysymykset. Lisäksi johdannossa tulee esitellä artikkelit ja niiden merkitys tutkimuksesi näkökulmasta: mihin tutkimuskysymykseen / sen osaan vastaat milläkin artikkelilla. Teoriaosassa kuvaat tutkimuksesi teoreettisen viitekehyksen ja menetelmät. Tuloksia koskevassa osassa kuvaat artikkelien tulokset, pohdit niitä koko tutkimuksesi näkökulmasta, peilaat tutkimustasi olemassa olevaan kirjallisuuteen ja pohdit sen akateemista ja käytännön merkitystä ja vaikuttavuutta. Arvioi myös tutkimuksesi luotettavuus ja validiteetti, kuvaa sen rajoitukset ja esitä ajatuksesi jatkotutkimusaiheista.
8. Väitöskirjan viimeistely
Tarkista, että tutkimuskysymykset ja tutkimuksesi tulokset vastaavat toisiaan. Kirjoita väitöskirjan tiivistelmä ja viimeistele yhteenveto ja kaikki tekniset muotoilut. Lähetä yhteenveto ohjaajallesi kommentoitavaksi ja tee saamasi palautteen perusteella vielä tarvittavat muutokset. Nyt väitöskirjasi on valmis esitarkastukseen.
Muista, että kun lähetät työsi esitarkastukseen, kaikkien artikkelien on oltava joko julkaistu tai hyväksytty julkaistavaksi.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua artikkeliväitöskirjan kirjoittamisprosessin hahmottamisessa. Artikkeliväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet ovat suunnilleen kuvatunlaiset tieteenalasta riippumatta, mutta yhteenvedon painotusten tai artikkelien rakenteen suhteen saattaa olla paljonkin alakohtaisia eroja käytänteiden osalta, noudata aina oman alasi ohjeita ja konventiota.
Jos haluat lukea pohdintaa monografian ja artikkeliväitöskirjan eroista, tutustu Ylopistopedagogiikka lehden melko vanhaan, mutta asian kannalta pätevään kirjoitukseen.
Innostavaa tutkimusmatkaa!
Saattaisit pitää myös näistä
Akateeminen julkaiseminen ja tieteellisen artikkelin julkaisuprosessi
Kuinka selättää yleisimmät väitöskirjaprojektin edistymisen esteet?
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

Kuinka päästä alkuun väitöskirjatyössä? Vinkit aloittelevalle tutkijalle
22/10/2024
Mikä on viitteidenhallintaohjelma ja miksi sen käyttö kannattaa opetella?
17/11/2023
2 Comments
Merja Lankinen-Lifländer
Kiitos tästä selkeästä prosessikuvauksesta! Nyt väitöskirja ei tunnu enää hankalasti hahmotettavalta norsulta, vaan näyttäytyy ymmärrettävänä eri osioista koostuvana kokonaisuutena.
hamalainenhanna
Onpa kiva, kun jätit kommentin. Hyvä kuulla, että tästä oli hyötyä. Alan olla niin tiukasti täällä akateemissa maailmassa kiinni, että välillä mietin kirjoitanko ihan itsestäänselvyyksiä.