Kuinka kirjoitetaan hyvä tiivistelmä?

Tutkimuksen tai tutkimussuunnitelman tiivistelmä eli abstrakti on lyhyt yleiskuvaus tutkimuksen keskeisistä kohdista. Tiivistelmä on ensimmäinen ja joskus ainoa asia, jonka lukija tutkimuksestasi lukee, joten sen on oltava paitsi selkeä ja ytimekäs myös annettava lukijalle tarpeelliset tiedot siitä, kannattaako hänen tutustua tutkimukseesi tarkemmin. Tässä blogipostauksessa kerron, kuinka kirjoitetaan hyvä tiivistelmä.
Joillakin tieteenaloilla on melko tarkkojakin käytänteitä tiivistelmän sisällön ja sen rakenteen osalta. Ne saattavat poiketa tässä kertomastani. Tällaisessa tapauksessa noudata ilman muuta oman alasi ohjeita.
Määritä tiivistelmän tarkoitus
Tiivistelmän laatimisessa tärkeä lähtökohta on sen määrittäminen, mihin tarkoitukseen tiivistelmä laaditaan. Vaikka tiivistelmän osa-alueet ovat samoja huolimatta siitä, mihin tarkoitukseen tiivistelmä tulee, on tutkimusartikkelin tiivistelmä kuitenkin jonkin verran erilainen kuin esimerkiksi apurahahakemukseen liitettävä tutkimussuunnitelman tiivistelmä ainakin niiden näkökulmien osalta, joista osa-alueita käsitellään.
Eri lukijaryhmillä on siis hieman erilaiset intressit sen suhteen millaisia asioita he tiivistelmältä odottavat. Potentiaalinen rahoittaja kiinnittää huomiota eri asioihin kuin alan tutkija.
Tiivistelmä kirjoitetaan yleensä siinä vaiheessa, kun artikkeli tai tutkimussuunnitelma alkaa olla valmis. Tässä kohden takana on paljon työtä ja mielenkiinto tutkimusta kohtaan alkaa usein jo olla koetuksella eikä tiivistelmään paneutuminen enää oikein jaksaisi kiinnostaa. Mieleesi saattaakin tulla vaan kyhätä se kokoon muutamalla copy-pastella. Minulle ainakin on tullut. Ei kannata.
Tiivistelmä on vähän kuin tutkimuksesi käyntikortti. Tiivistelmän perusteella saatetaan päättää se, kuinka paljon itse tutkimukseen tai tutkimussuunnitelmaan perehdytään, jos lainkaan. Esimerkiksi apurahahakemuksien kohdalla ensimmäinen karsinta saatetaan tehdä pelkästään tiivistelmän perusteella. Myös lehtien toimitukset saattavat tehdä päätöksiä siitä, otetaanko käsikirjoitus arviointiin, tiivistelmän perusteella. Toisaalta myös tutkijana arvostaa hyvin laadittuja tiivistelmiä, sillä ne kertovat varsin nopeasti, onko tutkimus sellainen, johon minun kannattaa perehtyä enemmän.
Pidä siis mielessä tiivistelmän tarkoitus ja se, kenelle ensisijaisesti sitä kirjoitat.
Muista selkeys
Hyvä tiivistelmä on selkeä. Pidä siis teksti napakkana ja sujuvana. Keskity tiivistelmässä olennaiseen. Vältä monimutkaisia, pitkiä lauserakenteita (note to self!), turhaa toistoa ja epäolennaisia yksityiskohtia. Tiivistelmän tehtävä on tarjota yleiskuva tutkimuksesta. Et voi kertoa siinä kaikkea.
Jos tiivistelmää varten on annettu sanamäärä, sitä on syytä noudattaa. Yleensä tiivistelmän pituus on noin 150–250 sanaa, joka vastaa noin yhtä tai kahta kappaletta artikkelitekstiä.
Erityisesti rahoitushakemusten kohdalla kiinnitä huomiota siihen, onko tiivistelmä riittävän yleiskielinen. Sen pitää olla ymmärrettävä myös sellaiselle henkilölle, joka ei ole juuri sinun tutkimuskohteesi asiantuntija.
Tiivistelmän rakenne
Yleisohjeena tiivistelmää kirjoittaessa voi pitää sitä, että tiivistelmän olisi hyvä olla rakenteellisesti johdonmukainen ja selkeä. Kuten jo mainitsin joillakin tieteenaloilla saattaa olla melko yksityiskohtaisiakin käytänteitä tiivistelmän rakenteen suhteen, joita on tietenkin hyvä noudattaa.
Yleensä toimiva tiivistelmän runko on jokseenkin seuraavanlainen.
- Johdanto eli lyhyt kuvaus tutkimuksen taustasta ja kontekstista.
- Tavoitteet eli tutkimuskysymys ja tutkimuksen päämäärät.
- Menetelmät ja aineisto eli keskeiset tutkimusmenetelmät ja käytetty aineisto.
- Tulokset eli keskeisimmät löydökset.
- Johtopäätökset eli tulosten merkitys, tutkimuksen vaikutukset ja käytännön esimerkit.
Seuraavaksi käyn läpi jokaisen osa-alueen erikseen.
Johdanto
Aloita tiivistelmä kiinnostavasti. Mene suoraan asiaan. Kuvaa seuraavaksi miten tutkimuksesi liittyy aiempaan tutkimukseen. Mainitse keskeiset teoriat ja käsitteet. Kerro myös miksi tutkimus on ajankohtainen ja relevantti. Mitä uutta se tuo? Erityisesti rahoitushakemusten yhteydessä korosta tutkimuksen uutuusarvoa ja tieteellistä relevanssia.
Tavoitteet ja tutkimuskysymys
Kerro, mitä haluat saavuttaa tutkimuksellasi. Esitä tavoitteet selkeästi ja tarkasti.
Kerro lukijalle keskeinen tutkimuskysymys. Tutkimuksessa voi olla myös alatutkimuskysymyksiä, mutta erityisesti jos sanamäärä on tiukka, on turha kuluttaa merkkejä niiden luettelemiseen. Vältä liikaa yksityiskohtaisuutta. Mikä siis on tutkimuksesi pääkysymys? Muotoile selkeästi ja ytimekkäästi.
Tässä kohden lukijan tulisi tietää, mistä tutkimuksessa on kyse.
Menetelmät ja aineisto
Kerro seuraavaksi tutkimusmenetelmistä: mitä menetelmiä aiot käyttää tai käytit ja miksi. Kerro myös keskeisaineistosta ja sen keräämisestä. Kuvaa menetelmät selkeästi ja lyhyesti, mutta kuitenkin täsmällisesti. Esimerkiksi ”empiiriset tutkimusmenetelmät” ei vielä kerro lukijalle juuri mitään. Jos tilaa riittää, perustele valitsemiesi menetelmien relevanssia tutkimuskysymykseen nähden.
Tulokset
Kerro selkeästi, mitkä ovat tutkimuksesi pääasialliset tulokset tai mitä tuloksia odotat saavasi eli mikä on hypoteesisi. Kuinka vastaat tutkimuskysymykseesi? Tiivistä lyhyesti.
Rahoitushakemuksessa vältä liian varmoja väitteitä, keskity odotuksiin ja mahdollisuuksiin. Älä kuitenkaan ole liian vaatimaton.
Johtopäätökset
Lopuksi vakuuta lukija tutkimuksen merkittävyydestä, sen vaikutuksista ja toteuttamiskelpoisuudesta.
Mikä on tulosten tieteellinen merkitys? Mitkä ovat tutkimuksen hyödyt ja vaikutukset käytännön kannalta akateemisen maailman ulkopuolella? Tuo esiin tulosten käytännön sovelluksia. Ovatko löydökset yhteydessä alan yleiseen kehitystrendiin? Kerro siitä. Ole vakuuttava.
Lopuksi
Nyt tiedät, kuinka kirjoitetaan hyvä tiivistelmä. Helppoa? Ehkä teoriassa. Tiivistelmän kirjoittaminen on taito, joka kehittyy harjoittelun myötä. Muista pyytää palautetta ja varaudu muokkaamaan tekstiä useaankin otteeseen. Hyvin laadittu tiivistelmä herättää mielenkiinnon tutkimustasi kohtaan, joten panosta siihen riittävästi.
Millaisia ajatuksia tiivistelmän kirjoittaminen herättää? Olisi kiva kuulla kokemuksesi kommenttikentässä. Ja jos sinulla on vinkkejä tiivistelmän tekemiseksi, niitä saa mielellään jakaa.
Sinua saattaa kiinnostaa myös