Näin teet akateemisen posterin: 8 vinkkiä onnistuneeseen lopputulokseen

Akateemiset posterit ovat näkyvä osa tutkimuskonferensseja ja tieteellistä viestintää. Ne tarjoavat mahdollisuuden tiivistää ja visualisoida oman tutkimuksen tuloksia sekä herättää yleisön kiinnostusta tutkimusaiheeseen. Mitä visuaalisesti ja informatiivisesti onnistuneen posterin tekemisessä pitäisi ottaa huomioon? Tässä kirjoituksessa jaan käytännön vinkkejä ja ohjeita akateemisen posterin tekemiseen.
Ensin kuitenkin muutama sana siitä, mitä akateemisella posterilla tarkoitan.
Mikä on akateeminen posteri?
Akateeminen posteri on visuaalinen esitys, joka tiivistää tieteellisen tutkimuksen tuloksia. Postereita käytetään tieteellisissä konferensseissa, seminaareissa tai muissa akateemisissa tilaisuuksissa.
Posteri koostuu kuvista, kaavioista, taulukoista ja lyhyistä tekstinpätkistä. Se painetaan yleensä vähintään A3-kokoiselle paperille tai kankaalle. Usein väitöskirjatutkijan ensimmäinen konferenssiesitys saattaa olla juuri posteri, jota hän esittelee konferenssin posterinäyttelyssä.
Posterin tarkoitus on esittää oleellinen tutkimuksestasi helposti lähestyttävässä muodossa. Älä siis kirjoita tekstiä pienellä fontilla laidasta laitaan.
Akateemiset posterit ovat tärkeitä välineitä oman tutkimuksen esittelyssä ja sitä koskevan keskustelun avaamisessa. Monimutkainen aihe on niissä tiivistetty helposti ymmärrettävään muotoon. Posterin tarkoitus on viestiä tutkimuksestasi ja herättää yleisön kiinnostus sitä kohtaan. Lisäksi posterinäyttelyt tarjoavat tutkijoille tilaisuuden verkostoitua ja keskustella muiden tutkijoiden kanssa.
Näin teet akateemisen posterin
1. Aloita suunnittelu ajoissa
Hyvä posteri vaatii suunnittelua. Aloita siis työskentely riittävän ajoissa. Liikkeelle kannattaa lähteä tarvittavien tietojen keruulla. Ole yhteydessä painoon ennen varsinaisen työn aloittamista ja selvitä heiltä aikataulut sekä posterin asettelua, kuvien laatua ja tiedostomuotoa koskevat vaatimukset.
Tarkasta löytyykö yliopistosi intrasta yliopiston oma posteripohja.
Mieti posterin viesti ja asettelu. Päätä mitä esität sanoin ja mitä visuaalisilla elementeillä.
2. Määritä kohdeyleisösi ja viestisi
Posteria tehdessä on tärkeää ymmärtää kohdeyleisösi tarpeet ja odotukset. Millaisessa tilaisuudessa posteria esittelet? Onko kyse tutkijoille suunnattu konferenssi vai suurempaa ammatillista yleisöä palveleva tilaisuus? Kuka on todennäköisesti kiinnostunut tutkimuksestasi?
Posterissa tila on erittäin rajattu eikä siinä siten ole mahdollista kertoa tutkimuksestasi kaikkea kaikille vaan fokus pitää rajata. Ennen kuin alat laatia posteria selkeytä itsellesi pääviestisi ja keskeiset tulokset, jotka haluat välittää posterin avulla.
3. Valitse sopiva ohjelmisto
Posterin tekemiseen ei tarvita mitään erityisiä ohjelmia tai graafikon digitaitoja. Vaikka erilaisia visuaalisten esitysten suunnitteluun tarkoitettuja ohjelmia on varmasti tarjolla pilvin pimein, kannattaa valita ohjelma, joka on itselle ennalta tuttu.
Itse olen tehnyt omat posterini aina PowerPointilla. Jossakin koulutuksessa on joskus suositeltu Publisheria. Itse en ole sitä kokeillut, joten sen käytettävyydestä tai eroista PowerPointiin en osaa valitettavasti sanoa.
4. Sisällytä keskeiset elementit
Kun alat tehdä varsinaista posteria (PowerPointilla) määritä ensin ohjelmasi asetuksista pohjan koko ja suunta.
Jaa posteri selkeisiin osiin, kuten otsikko, tausta, käytetty menetelmä ja aineistot, tulokset ja johtopäätökset. Muista merkitä myös lähteet ja yhteystiedot.
Jos olet saanut apurahaa tutkimukseesi, on tapana lisätä rahoittajien logot posterin alakulmaan. Logot löytyvät yleensä rahoittajan verkkosivulta tai ovat saatavilla olemalla yhteydessä rahoittajaan. Jollet käytä yliopiston pohjaa, muista myös oman yliopiston logo.
Muista merkitä omat yhteystietosi näkyvästi. Konferenssissa tulee väkisinkin hetkiä, jolloin et ole posterisi vieressä päivystämässä. Kun yhteystiedot ovat selvästi saatavilla, osallistujat alkavat yhdistää nimeäsi tutkimusteemoihisi. Työstäsi kiinnostunut osallistuja saa sinut myös tarvittaessa kiinni.
5. Pidä ulkoasu selkeänä
Vältä posterissa liiallista tekstiä ja monimutkaisia grafiikoita tai fontteja. Erityisesti taustan on hyvä olla selkeä. Unohda siis leopardinpilkut ja ruutukuosit. Käytä värejä, joita on helppo lukea. Sijoita kuvat ja taulukot tasapainoisesti. Varmista, että ne tukevat tekstiä.
Muista asettelussa ilmavuus. Ei kaikkea kaikille vaan pääkohdat.
Onhan posterisi helposti luettava? Posterista pitää saada yleiskuva nopealla silmäilyllä ja sitä täytyy pystyä lukemaan myös siten, ettei lukijan nenä ole kiinni työssä. Sopiva fontti leipätekstille on suunnilleen 30-36 ja otsikoissa hieman isompi noin 40 tai enemmän.
6. Käytä hyvälaatuisia visuaalisia elementtejä
Kuvat, grafiikat ja diagrammit välittävät tutkimuksesi tuloksia selkeästi ja tehokkaasti. Varmista, että visuaaliset elementit ovat tarpeeksi isoja,selkeitä ja helposti ymmärrettäviä.
Käytä hyvälaatuisia kuvia. Olen joskus saanut ohjeeksi, että resoluution pitää olla vähintään 300, jotta kuva on painettuna tarpeeksi tarkka.
llmaisia kuvapankkikuvia löytyy esimerkiksi Pixabaysta tai Pexelsistä. Muista tarkastaa kuvien tekijänoikeudet.
7. Tarkista posteri huolellisesti
Ennen posterin painamista varmista, että kaikki tekstit ovat oikein, kuvat ja taulukot ovat tarpeeksi hyvälaatuisia ja asettelu on selkeä. Käy läpi myös oikeinkirjoitus.
Testaa mahdollisuuksien mukaan posterin luettavuus ja visuaalinen ilme kollegoilla tai ystävillä saadaksesi palautetta ennen varsinaista esitystä.
8. Ole valmis esittelemään posterisi
Kun posteri on valmis, harjoittele lyhyt esittely tutkimuksestasi. Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin ja käymään keskustelua posterisi aiheesta.
+1 Kuljeta siistinä perille ja varaudu ripustamiseen
Posterin kuljettamista varten kannattaa ostaa tai tehdä posteriputki.
Esimerkiksi postissa on ainakin joskus myyty pyöreitä kartonkisia postitusputkia, jotka toimivat mainiosti posterin kuljettamisessa. Varmasti myös muissa pakkaustarvikkeita myyvissä kaupoissa on vastaavia saatavilla. Putkeen voi tehdä reiät ja kiinnittää niihin narun kuljetuksen helpottamiseksi. Voit myös tehdä kotelon alusta pitäen itse pahvista.
Jos askartelu ei innosta, näyttää piirustusten ja julisteiden kuljetukseen olevan myynnissä muovisia kuljetuskoteloita, joissa on kantohihna valmiina.
Kankainen posteri kulkee vaikka taiteltuna matkalaukussa.
Yleensä ripustamistarvikkeet ovat järjestäjän taholta olemassa. Varautuja ottaa kuitenkin mukaan konferenssipaikalle myös tarvikkeet posterin ripustamista varten kuten nastoja ja siimaa.
Haastavinta oman viestin tiivistäminen?
Posterin tekeminen ei ole teknisesti vaikeaa eikä vaadi mitään erityisiä ohjelmistoja tai kummempia tietoteknisiä taitoja. Oman kokemukseni mukaan haastavinta posterin tekemisessä on oman viestin tiivistäminen. Harjoittelemalla siinäkin onneksi kehittyy.
Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua akateemisen posterin tekemiseen.
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

10 usein kysyttyä kysymystä väitöskirjan valmistumisesta, väittelystä ja promootiosta
05/11/2024
Mikä on viitteidenhallintaohjelma ja miksi sen käyttö kannattaa opetella?
17/11/2023
2 Comments
Merja
Ihanaa että pidät tätä blogia! Täältä saa monia vinkkejä akateemisessa maailmassa toimimiseen, joita ilmeisesti muuten pidetään itsestäänselvyyksinä. Kiitos!
hamalainenhanna
Kiitos kommentista! Se oli blogini ensimmäinen ja ilahdutti valtavasti. Akateeminen maailma on edelleen valitettavan täynnä hiljaista tietoa, vaikka parannustakin on toki tapahtunut. Hienoa kuulla, että kirjoituksistani on ollut iloa ja hyötyä.