10 usein kysyttyä kysymystä väitöskirjan valmistumisesta, väittelystä ja promootiosta

Väitöskirja on merkittävä askel akateemisella polulla. Väikkäriprosessiin liittyy usein monenlaisia kysymyksiä ja epävarmuutta. Tässä kirjotuksessa vastaan 10 usein kysyttyyn kysymykseen väitöskirjan valmistumisesta, väittelystä ja promootiosta. Olitpa sitten juuri aloittanut väitöspolkusi tai vasta harkitsemassa väitöskirjaprojektin käynnistämistä, tämä kirjoitus tarjoaa vastauksia ja näkökulmia kysymyksiin, jotka saattavat pyöriä mielessäsi.
Luitko jo sarjan aiemmat osat?
10 usein kysyttyä kysymystä väitöskirjasta
10 usein kysyttyä kysymystä väitöskirjan tarkastamisesta arvioinnista ja julkaisemisesta
Miten väittelijä pukeutuu väitöstilaisuuteen?
Tiedekunnilla on yleensä omat ohjeensa väittelijän (ja muiden väitöstilaisuuden avainhenkilöiden) pukeutumisesta. Yleensä miehet pukeutuvat frakkiin tai tummaan pukuun. Naiset puolestaan vastaavasti mustaan pitkähihaiseen asuun, joka voi olla pikkumusta, jakkupuku tai housupuku. Naisen puku ei saa olla avokaulainen ja korujen on oltava hillittyjä.
Ainakin joillakin yliopistolla on myös saatavilla väitösviittoja, jota väittelijä voi halutessaan lainata väitöstilaisuuteen. Viitan alle puetaan tumma puku.
Miten yleisö pukeutuu väitöstilaisuuteen?
Väitöstilaisuus on julkinen tilaisuus, johon voi pukeutua haluamallaan tavalla. Usein yleisö pukeutuu tummaan pukuun tai siistiin arkiasuun.
Mitä pitää tietää väitöstilaisuudesta?
Väitöstilaisuudessa väittelijä puolustaa julkisesti väitöskirjaansa. Parhaimmillaan väitöstilaisuus on kahden väitöstutkimuksen tematiikkaan syvällisesti perehtyneen tutkijan keskustelu. Pahimmillaan väittelijän loputonta, vähän asian ohi menevää hiillostamista.
Väittelyyn voi ja kannattaa valmistautua esimerkiksi seuraamalla muiden väitöstilaisuuksia. Osa kysymyksistä on yleensä samankaltaisia, vaikka kaikkeen kysyttyyn ei tietenkään voi ennalta varautua.
Väitöstilaisuus etenee tietyn käsikirjoituksen mukaan. Tilaisuuden vetämisestä vastaa kustos, jonka kanssa väittelijä käy väitöstilaisuuden läpi ennalta. Tavallisesti väitöstilaisuus kestää reilut kaksi tuntia. Yleisesti maksimiaika taitaa olla kuusi tuntia. En tiedä, onko käytäntö enimmmäisajan suhteen kaikissa yliopistoissa sama.
Väitöstilaisuuteen liittyviä käytännönjärjestelyjä on väittelijällä paljon, mutta niistä on yleensä hyvin myös ohjeita. Aloita väitökseen liittyvät järjestelyt ajoissa esimerkiksi salivaraus on tehtävä ajoissa. Yleensä heti kun väitöspäivä varmistuu. Saat apua ohjaajalta ja kustokselta.
Mitkä ovat väitöskahvit?
Väitöstilaisuuden jälkeen voit järjestää kahvitilaisuuden eli väitöskahvit väitöstä seuranneelle yleisölle. Tilaisuus on yleensä yliopistolla väitöstilan läheisyydessä. Tarjoilut ja tilat järjestää väittelijä itse. Joskus kahvien sijaan väittelijä tarjoaa kuplivaa.
Mikä on karonkka?
Karonkka on akateeminen juhla, jonka väittelijä järjestää väitöstilaisuuden jälkeen vastaväittäjän kunniaksi. Karonkka on väittelijän tapa kiittää vastaväittäjää, mutta myös kustosta, ohjaajia ja muita prosessiin osallistuneita. Usein karonkkaan kutsutaan myös muita vieraita omasta yliopistoyhteisöstä sekä ystäviä ja perhettä. Karonkan järjestää ja maksaa väittelijä itse. Pukukoodina on yleensä frakki.
Karonkan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla iso iltatilaisuus kymmenine vieraineen vaan pienimillään väittelijä, vastaväittäjä ja kustos sekä yleensä myös ohjaajat voivat mennä illalliselle ravintolaan. Tärkeintä on, että karonkka on väittelijän näköinen.
Karonkan ohjelma koostuu yleensä illallisesta, monista puheista ja joskus myös musiikkiesityksistä. Muista järjestää myös hattupöytä osallistujien tohtorinhatuille.
Mitä lahjaksi väitelleelle?
Tavallisia lahjoja ovat kaikenlaiset kuplivat juomat, kukat, suklaa ja lahjakortit. Kukkien kanssa kannattaa käyttää harkintaa erityisesti, jos väitöstilaisuus ja karonkka järjestetään kaukana väittelijän asuinpaikkakunnasta. Niitä saattaa olla hankala säilyttää ja kuljettaa.
Jos väittelijä järjestää karonkan, yleinen tapa on kertoa karonkkakutsussa, että väittelijä ei toivo lahjoja, mutta vieras voi halutessaan lunastaa karonkkaan illalliskortin (eli maksaa käytännössä itse karonkkaillallisensa tai ainakin osan siitä). Tämä ei ole pakollista, mutta yleensä näin toimitaan. Jos ostat illalliskortin ei erillistä lahjaa tarvitse viedä, vaikka sitä ei kutsussa mainittaisikaan.
Pitääkö väittelijän hankkia miekka?
Ei väitöstilaisuuteen. Tohtorinmiekka liittyy tohtoripromootioon, jossa se luovutetaan promovoitavalle tohtorille yhdessä tohtorinhatun kanssa. Molemmat hankitaan ennalta itse ja ne voi myös lainata tai vuokrata. Tohtorinhattua tai -miekkaa ei siis tarvita vielä väitöspäivänä. Joillakin tieteenaloilla promootiossa uudelle tohtorille luovutetaan vain hattu ei miekkaa.
Mikä on tohtoripromootio?
Tohtoripromootio on akateeminen tilaisuus, jossa vihitään yliopiston / tiedekunnan uudet tohtorit ja heille luovutetaan tohtorinhattu ja -miekka. Promootioita järjestetään muutaman vuoden välein ja niihin osallistuvat aina edellisen promootion jälkeen väitelleet tohtorit.
Promootio on yleensä monipäiväinen tapahtuma, jonka ohjelma koostuu miekanhiojaisista, itse promootiosta, juhlakulkueesta, jumalanpalveluksesta, illallisesta ja epämuodollisemmasta retkestä, purjehduksesta tai piknikistä.
Akateemisista juhlista on nykyisin melko hyvin tietoa yliopistojen verkkosivuilla. Koska yliopistojen ja tiedekuntien käytänteissä on jonkin verran eroja, ohjeita lukemalla ja oman tiedekunnan ihmisiltä kyselemällä saat parhaan tiedon itsellesi olennaisista käytännöistä.
Mikä on väitöskirjapalkinto?
Väitöskirjapalkinto on tunnustus, joka myönnetään ansiokkaille väitöskirjoille. Palkinnon myöntämisperusteet voivat vaihdella, mutta yleisesti ne perustuvat tutkimuksen laatuun ja vaikuttavuuteen. Palkintoja myöntävät yliopistot, tieteelliset yhdistykset tai muut organisaatiot, ja ne ovat usein rahapalkintoja. Yleensä yliopistot myöntävät väitöskirjapalkintoja muutaman vuodessa.
Mitä väitöskirjan jälkeen?
Iloitse saavutuksistasi ja anna itsellesi aikaa levätä. Väitöskirjan valmistumisen ja väitöstilaisuuden välillä on usein useampi kuukausi, ja kun koko prosessi on viimein ohi, voi olla, ettei saavutus ehkä enää tunnu yhtä voimakkaasti. Juhlista prosessin loppua silti itsellesi sopivalla tavalla. Mikäli mahdollista, pidä myös lomaa tai kevennä tahtiasi. Väsymys saattaa yllättää. On tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista. Anna itsellesi lupa nauttia tärkeästä hetkestä ja kerätä voimia tulevia haasteita varten.
Nyt tiedät vastauksen näihin kysymyksiin väitöskirjan valmistumisesta väittelystä ja promootiosta. Jos mieleesi jäi vielä jokin muu kysymys aiheista, kommentoi alle.
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

Mitä väitöskirjatutkijan pitää tietää apurahatutkimuksen eläkevakuuttamisesta?
04/06/2024
Mikä on viitteidenhallintaohjelma ja miksi sen käyttö kannattaa opetella?
17/11/2023