Monografiaväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet

Monografiaväitöskirjan kirjoittaminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja systemaattista työskentelyä. Tässä blogipostauksessa käyn läpi prosessin keskeiset vaiheet ja annan käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan väitöskirjaprojektissasi. Tämä kirjoitus koskee nimenomaan monografiamuotoista väitöskirjaa ja sen ominaispiirteitä. Monografiaväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet eroavat jonkin verran artikkeliväitöskirjasta, josta kerron sarjan toisessa osassa ensi viikolla.
1. Tutkimusaiheen hahmottelu
Väitöskirjaprojekti alkaa tutkimusaiheen hahmottelulla sekä tutkimusongelman ja tutkimuskysymysten pohdinnalla. Tässä vaiheessa sinulla ei tarvitse olla täydellistä suunnitelmaa, vaan tärkeintä on saada tekemiselle selkeä suunta. Kirjaa ylös ideasi ja pyydä palautetta ohjaajaltasi.
2. Mitä on jo tutkittu?
Seuraavaksi tutustutaan olemassa olevaan tutkimukseen eli tehdään alustava kirjallisuuskatsaus. Tutustu aiheeseesi liittyviin kirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin. Valitse keskeisimmät teokset ja kirjoita niistä tiivistelmät. Tiivistelmät toimivat väitöskirjasi teoriaosuuden pohjana. Älä uppoudu tähän vaiheeseen liian pitkäksi aikaa. Tarkoituksena on saada alustava käsitys keskeisistä asioista ei oppia kaikkea jokaisesta mahdollisesta sivupolusta.
3. Ota menetelmät haltuun
Perehdy tutkimusmenetelmiin, joita aiot käyttää. Keskity ymmärtämään perusasiat ja valitse menetelmät, jotka sopivat parhaiten tutkimukseesi. Yliopistot järjestävät monenlaista menetelmäopetusta osana tohtorikoulutusta. Niihin kannattaa osallistua, vaikka sitä ei edellytettäisikään. Hyödynnä menetelmiin tutustuessasi myös aiheesta kirjoitettuja oppikirjoja. Kirjoita menetelmäosa väitöskirjaasi.
4. Aineistonkeruun suunnittelu ja toteutus
Suunnittele ja toteuta aineiston keruu. Dokumentoi kaikki vaiheet tarkasti ja ole systemaattinen.
5. Tulosten analysointi ja dokumentointi
Analysoi keräämäsi aineisto ja ryhdy kirjoittamaan sitä koskevaa osuutta väitöskirjaasi. Pyydä kommentteja ohjaajaltasi. Pidä analyysi selkeänä ja mahdollisimman yksinkertaisena.
6. Palaa teorian pariin
Tee tarkempi kirjallisuuskatsaus ja kirjoita väitöskirjasi teoriaosuus sen pohjalta. Kuvaa aiheen teoreettinen viitekehys ja tiivistä keskeinen sisältö. Hyödynnä jo laatimiasi tiivistelmiä. Laajenna teoriaosuutta tarvittaessa uusilla näkökulmilla. Muista huolellinen dokumentointi. Pyri koostamaan teoriaosuus keskustelevaksi. Älä siis vain referoi teoksia peräjälkeen vaan yritä jäsentää osiota sisällöllisesti mielekkäämmin.
7. Kirjoita Johdanto
Kirjoita väitöskirjan johdanto-osa hyödyntäen tutkimussuunnitelmaasi. Perustele aiheen tärkeys, kuvaa tutkimusongelma ja sen taustat, sekä tutkimuskysymykset, menetelmät ja tutkimuksen toteutus. Johdannon tulee ohjata lukija läpi tutkimuksesi. Pohdi mikä on väitöskirjasi ydin eli väite. Kirjoita se johdanto-osioon.
8. Ja viimeisenä johtopäätökset
Kirjoita väitöskirjan johtopäätösosio, jossa peilaat tutkimustasi olemassa olevaan kirjallisuuteen ja pohdit sen akateemista ja käytännön merkitystä ja vaikuttavuutta. Arvioi tutkimuksesi luotettavuus ja validiteetti, kuvaa sen rajoitukset ja esitä ajatuksesi jatkotutkimusaiheista.
9. Väitöskirjan viimeistely
Tarkista, että tutkimuskysymykset ja tutkimuksesi tulokset vastaavat toisiaan. Kirjoita väitöskirjan tiivistelmä ja viimeistele kaikki osiot ja tekniset muotoilut. Lähetä väitöskirja ohjaajallesi kommentoitavaksi ja tee saamasi palautteen perusteella vielä tarvittavat muutokset. Nyt väitöskirjasi on valmis esitarkastukseen.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua monografiaväitöskirjan kirjoittamisprosessin hahmottamisessa. Monografiaväitöskirjan kirjoittamisen vaiheet ovat suunnilleen kuvatunlaiset tieteenalasta riippumatta, mutta osioiden sisällä saattaa olla paljonkin alakohtaisia eroja käytänteiden osalta. Väitöskirjaprosessi saatta toisinaan tuntua loputtomalta, mutta huolellisella suunnittelulla ja systemaattisella työskentelyllä pääset kyllä maaliin. Onnea matkaan!
Saattaisit pitää myös näistä
Kuinka päästä alkuun väitöskirjatyössä? Vinkit aloittelevalle tutkijalle