Miksi myös sinun kannattaa opetella kirjoittamaan joka päivä?

Tiedätkö sen tunteen, kun edellisestä tutkimuksen parissa vietetystä hetkestä on kulunut hieman liian kauan eikä sinulla ole tiedostot avattuasi pienintäkään käsitystä siitä, mitä olet viimeksi tehnyt tai mistä sinun pitäisi nyt aloittaa. Minä tiedän. Tästä syystä sanotaankin, että tutkijan olisi hyvä pyrkiä kirjoittamaan joka päivä. Asia on juuri näin. Päivittäisestä kirjoittamisesta on myös monia muita hyötyjä. Tässä kirjoituksessa kerron näistä päivittäisen kirjoittamisen hyödyistä. Kirjoituksesta opit, miksi myös sinun kannattaa opetella kirjoittamaan joka päivä.
Tuntuuko kirjoittaminen sinusta vaikealta?
Kirjoittaminen on taito siinä missä piirtäminen tai pianon soittaminenkin. Taitoa voi kehittää vain harjoittelemalla. On hyvin ymmärrettävää, jos tutkimustekstin kirjoittaminen tuntuu sinusta vaikealta. Se on yksi niistä asioista, joita väitöskirjamatkallasi opettelet. Kehittyäksesi tarvitset kuitenkin säännöllistä harjoittelua eli kirjoittamista. Voit lukea kilometrikaupalla kirjoitusoppaita – ja jokunen hyvä kannattaakin jossain vaiheessa kahlata läpi – mutta omaa kirjoitustaitoasi voit kehittää vain kirjoittamalla.
Säännöllinen kirjoittaminen auttaa sinua parantamaan akateemista kirjoitustaitoasi ja tyyliäsi. Myös viestintätaitosi kehittyvät. Harjoittelemalla säännöllisesti opit ilmaisemaan ajatuksesi selkeämmin ja vakuuttavammin. Harjoituksen myötä kirjoittamisesta tulee helpompaa. Et enää suhtaudu jokaiseen sanavalintaasi ylikriittisesti.
Kirjoittamalla säännöllisesti opit ajan kanssa löytämään oman äänesi ja kehität kykyäsi välittää monimutkaisia asioita ymmärrettävästi yleisön tarpeet huomioiden.
Säännöllinen kirjoittaminen parantaa ajanhallintaa
Säännöllinen kirjoittaminen on hyödyllistä myös ajanhallinnan näkökulmasta.
Kun palaat kirjoituksesi ääreen päivittäin, pysyt kartalla tutkimuksestasi. Et joudu käyttämään joka ikinen kerta ensimmäistä tuntia päästäksesi taas sisälle tutkimukseesi. Jos olet kyllästynyt miettimään, missä olitkaan menossa ja mitä pitikään tehdä tai selvittelemään omia kryptisiksi muuttuneita merkkejä tai muistiinpanoja, joiden mielessä pysymiseen olet kirjoitushetkellä suhtautuinut turhan optimistisesti, kannattaa kirjoittaa päivittäin.
Säännöllisestä kirjoittamisesta hyötyvät erityisesti työn ohessa väitöskirjaa tekevät, joilla oman ansiotyön ja muun elämän ohella on oikeasti hyvin rajallisesti aikaa tutkimuksen tekemiseen. Heidän keskuudessaan varmasti yleisin syy sille, että tutkimus ei etene on se, että tutkimustyölle löytyy vain rajallisesti pidempiä, useamman tunnin pätkiä. Kun näitä hetkiä tulee ei aina silloinkaan tule aloitettua, kun tietää, että aika loppuu heti kun pääsee vauhtiin. Tällaisissa tapauksissa puolituntia kirjoittamista päivittäin tai edes useampina päivinä viikossa veisi työtä eteenpäin jo merkittävästi.
Tekemällä säännöllisesti saat ajan myötä myös käsityksen siitä, kuinka kauan esimerkiksi tutkimusartikkelin eri osien kirjoittaminen sinulla kestää. Tämä helpottaa oman ajankäytön arviointia myös tulevaisuudessa.
Tutkimus pysyy tuoreena mielessäsi
Kun kirjoitat päivittäin, tutkimus pysyy tuoreena mielessäsi. Paitsi työn ääreen palaamista tämä edistää myös uusien ideoiden syntymistä ja ongelmanratkaisua. Kirjoittamalla säännöllisesti uusien näkökulmien löytäminen, ajatustesi jäsentäminen ja yhteyksien luominen niiden välille helpottuu.
Itse yllätyn edelleen toistuvasti siitä, kuinka yön ajaksi hautumaan jätetyt ongelmat käsikirjoitusten kanssa ratkeavat seuraavana päivänä kuin itsestään. Eivät tietenkään aina, mutta usein. Parasta on, että pikkuhiljaa tähän on oppinut myös luottamaan ja päästämään ainakin toisinaan työstä irti viimeistään siinä kohtaa, kun homma alkaa takuta. Tällainen toimintatapa vähentää huomattavasti työn edistymättömyyden tuottamaa harmitusta ja säästää omaa aikaa.
Jos kirjoittamisessa on pitkiä välejä, hautumaan jättäminen ei toimi.
Saat enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa
Kirjoittamalla päivittäin kehityt paremmaksi kirjoittajaksi ja ajan myötä saat enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa. Suhteellisen lyhyetkin päivittäiset kirjoitushetket johtavat pitkällä aikavälillä merkittävään edistymiseen.
Säännöllinen kirjoittaminen myös säästää aikaasi. Kun kirjoittamisesta tulee rutiini, aikaa ei mene a) kirjoittamisen välttelyyn ja b) sen miettimiseen, missä mennään. Pitkässä juoksussa ajansäästö on merkittävä. Mitä sinä tekisit, jos saisit päivittäin tunnin, jonka voisit käyttää hyvillä mielin sen sijaan että kierrät läppäriäsi kuin kissa kuumaa puuroa ja välttelet aloittamista.
Päivittäinen kirjoittaminen auttaa sinua edistämään tutkimusprojektia tasaisesti, mikä tekee arjesta huomattavasti mukavampaa ja vähentää stressiä deadlinen lähestyessä. Miltä tuntuisi palauttaa sovittu teksti vaikka ohjajalle ajallaan ilman viimeisten iltojen paniikkia?
Motivaation ylläpitäminen helpottuu
Päivittäisellä kirjoittamisella on myös keskeinen rooli motivaation ylläpitämisessä. Kun näet päivittäin pientä edistystä, motivaatio pysyy paremmin yllä. Sen näkeminen, että tekeminen tuottaa tuloksia innostaa jatkamaan eteenpäin ja taas eteenpäin.
Vaikeinta on aloittaminen. Jos kirjoitat jotain jo tänään, huomenna työhön ryhtyminen on jo vähän helpompaa.
Luitko jo tämän. Kuinka säilyttää motivaatio väitöskirjatyössä?
Etenemisen esteiden ylittäminen
Kirjottaminen on paras keino ylittää yleiset tutkimuksen tekemiseen liittyvät esteet. Ajankäytöstä ja motivaatiosta olen kirjoittanut jo yllä. Näiden lisäksi yleisiä esteitä ovat loputon analysointi ja lukeminen sekä välttely, joka voi näkyä esimerkiksi erilaisten kirjoittamisen aloittamista estävien tarpeiden keksimisenä.
Et ole ensimmäinen etkä viimeinen, joka on ajatellut lukevansa vielä yhden artikkelin, jotta on valmis aloittamaan kirjoittamisen. Kun aloitat kirjoittamisen ennen kuin koet olevasi valmis vastustuksesta huolimatta, huomaat, että se sujuu, vaikka et tiedäkään kaikesta kaikkea. Ensimmäisellä kerralla ei ole tarve eikä tarkoituskaan tehdä täydellisen valmista. Tekstiä voi täydentää ja muokata vielä monta kertaa, kun vastaan tulee esimerkiksi uusia näkökulmia.
Kun alat kirjoittaa säännöllisesti huomaat myös, että se onnistuu ihan hyvin ilman sitä söpöä Instagramissa näkemääsi näppäimistöä, jossa näppäimet ovat kissanpään malliset (tällainen on ja se on minusta ihana!) tai uutta hauskemman väristä työtuolia. Itse keksin aikanaan, että minun pitää ennen kirjoittamisen aloittamista oppia kymmensormijärjestelmä kunnolla, koska eihän ole mitään järkeä alkaa kirjoittaa, jollei voi tehdä sitä maksimitehoilla. Sitä sitten opeteltiin. Jossain vaiheessa tajusin, että ehkä tämä ei nyt kuitenkaan ole se juttu, johon pitäisi keskittyä. Väitöskirja tuli valmiiksi. Kymmensormijärjestelmää en osaa vieläkään.
Kuinka sitten oppia kirjoittamaan joka päivä?
Lyhyt vastaus. Istumalla penkkiin, avaamalla tekstinkäsittelyohjelman ja alkamalla kirjoittaa.
Jos tieteellisen tekstin kirjoittaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, kirjoita jotain muuta. Aloita vaikka tutkimuspäiväkirja ja kirjoita sinne, että nyt ei oikein lähde ja sen jälkeen ala käsitellä omin sanoin ilman suodatinta sitä aihetta, josta ajattelit tutkimukseesi kirjoittaa. Lopuksi saatat huomata, että olet saanut aikaa myös jotain käyttökelpoista. Jollet niin ei se mitään. Tärkeintä on, että kirjoitat. Joka päivä. Siitä se lähtee.
Jos haluat kuulla, kuinka itse opettelin kirjoittamaan säännöllisesti epäonnistuneen kymmensormijärjestelmäkokeiluni jälkeen, pysy kuulolla. Palaan asiaan omassa kirjoituksessaan piakkoin. Odotellessa kannattaa lukea Paul J. Silvian opas How to Write a Lot. A Practical Guide to Productive Academic Writing, jota voin suositella lämpimästi.
Nyt tiedät, miksi myös sinun kannattaa opetella kirjoittamaan joka päivä.
Suosittelen kokeilemaan päivittäistä kirjoittamista heti tänään tai viimeistään huomenna. Jo muutamassa päivässä huomaat sen myönteiset vaikutukset omaan työhösi. Alku voi tuntua hankalalta. Jatka säännöllistä kirjoittamista tästä huolimatta. Harjoituksen myötä homma helpottuu ja pitkällä tähtäimellä hyödyt ovat melkoiset.
Blogi jää nyt pienelle kesälomalle. En julkaise heinäkuun aikana uusia kirjoituksia.
Oikein hyvää kesää!
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

Mitä väitöskirjan ohjaukselta voi odottaa?
22/12/2023
5 x miksi väitöskirjaa ei kannata tehdä
15/10/2024