Kuinka päästä alkuun väitöskirjatyössä? Vinkit aloittelevalle tutkijalle

Väitöskirjaprosessin alussa jokainen on uuden edessä, ja siksi liikkeelle lähteminen voi tuntua vaikealta. Prosessi ja sen eri vaiheet ovat ainakin useimmille enemmän tai vähemmän hämärän peitossa. Tekemistä on niin paljon, että saattaa olla vaikea tietää, mistä aloittaa ja mitä tehdä seuraavaksi. Lisäksi alkuvaiheessa voi olla hankalaa rajata omaa tutkimusaihetta ja löytää oma paikka akateemisessa yhteisössä. Usein myös valmistumisaikataulut sekä akateemisen yhteisön odotukset voivat luoda painetta ja vääristää käsitystä siitä, kuinka nopeasti työn pitäisi edetä. Tässä kirjoituksessa annan vinkkejä aloittelevalle tutkijalle siitä, kuinka päästä alkuun väitöskirjatyössä.
1. Tutkimusaiheen valinta eli mistä kaikki lähtee liikkeelle
Jos olet suunnittelemassa väitöskirjan kirjoittamista ja hakemista tohtoriopintoihin, on ensimmäinen askel tutkimusaiheen valinta.
Tutkimusaiheen valinta on yksi väitöskirjatyön tärkeimmistä vaiheista. Aloita miettimällä, mikä todella kiinnostaa sinua ja mitä haluat tutkia syvemmin. Pyri kaventamaan aihetta niin, että se on riittävän tarkasti rajattu mutta silti merkityksellinen omalla tieteenalallasi. Keskustele ohjaajasi ja kollegoidesi kanssa saadaksesi palautetta ja vinkkejä, jotka voivat auttaa selkeyttämään valintaasi.
Jos tutkimusaiheen valitseminen on vaikeaa, tee itsellesi lista kysymyksistä, joihin haluat tutkimuksellasi vastata. Tämä auttaa hahmottamaan usein tutkimusongelmaa ja suuntaamaan alkuvaihetta. Muista, että kysymykset ja tutkimusasetelma hioutuvat ja usein muuttuvat paljonkin prosessin aikana.
Luitko jo tämän. Viisi vinkkiä: Mistä aihe väitöskirjaan?
2. Tutustu kirjallisuuteen
Kirjallisuuskatsaus on välttämätön vaihe väitöskirjatyössä, sillä sen avulla hahmotat, mitä aiheestasi on jo tutkittu ja vastaavasti, millaisia katvealueita on vielä olemassa. Kirjallisuuden analysointi auttaa sinua ymmärtämään, mihin oma tutkimuksesi sijoittuu suhteessa aiempaan ja millaista uutta tietoa tutkimuksellasi voit tuottaa. Aloita etsimällä relevantit lähteet tietokannoista ja hyödynnän yliopistokirjaston tarjoamia resursseja. Käytä hauissasi avainsanoja ja tee systemaattisia hakuja, jotta löydät sinulle oleellisimmat tutkimukset.
Muista tallentaa käyttämäsi kirjallisuus viitteidenhallintaohjelmiin (esim. Zotero tai Mendeley). Tulet lukemaan satoja tekstejä prosessin aikana. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin tietää lukeneensa jotain, mutta ei muista lähdettä.
Luitko jo tämän. Mikä on viitteidenhallintaohjelma ja miksi sen käyttö kannattaa opetella?
3. Työskentelyrutiinien luominen
Väitöskirjatyön tasaisen etenemisen kannalta on tärkeää luoda realistinen aikataulu ja alkaa etsiä itselleen sopivia työskentelyrutiineita heti alusta alkaen. Ainakin useimmat hyötyvät siitä, että päivissä on jonkinlainen rakenne, jolloin aamun ei tarvitse kulua sen pohtimiseen, missä ja milloin tänään tekisi hommia. Se millaiset rutiinit ja työskentelymenetelmät sinulle sopivat, löytyy vain kokeilemalla. Säännöllinen työrytmi auttaa ylläpitämään tuottavuutta ja vähentää stressiä pitkän projektin aikana. Prosessin myötä rutiinit voivat muuttua, mikä on täysin normaalia: se mikä toimii tässä projektin vaiheessa tai elämäntilanteessa ei välttämättä toimi myöhemmin.
Pilko työsi pienempiin osiin, kuten kirjallisuuskatsaus, aineistonkeruu ja analyysi. Jos teet artikkeliväitöskirjaa tee sama jokaiselle artikkelille. Aseta selkeät päivittäiset ja viikoittaiset tavoitteet, jotka ovat tarpeeksi joustavia. Ne motivoivat sinua eteenpäin. Muista varata aikaa tauoille ja vapaa-ajalle, sillä harvoin kukaan sitä sinulle erikseen tarjoaa. Ala harjoitella tätä heti alussa.
Saattaisit tykätä myös tästä. Kannattaako väitöskirjaprosessi ja sen vaiheet suunnitella?
4. Hyödynnä ohjaajan asiantuntemus
Ohjaajan tuki on korvaamaton resurssi väitöskirjaprosessissa, joten hyödynnä sitä. Sovi säännöllisistä tapaamisista, joissa voit keskustella edistymisestäsi ja saada palautetta. Kysy rohkeasti neuvoja, jos projekti alkaa tökkiä ja pyydä apua ongelmien ratkaisemisessa.
Prosessin alussa on hyvä jutella ohjaajan kanssa siitä, mitä ohjaukselta odotat. On tärkeää selkiyttää molemminpuoliset odotukset ohjaussuhteessa, jotta yhteistyö sujuu mutkattomasti. Hyvä kommunikointi ja aktiivinen yhteydenpito ohjaajan kanssa voivat auttaa pitämään työn raiteillaan. Vaikka vastuu työstä on sinulla itselläsi, on erityisesti ohjaajan työtä tukea sinua prosessissa. Ei ole tarkoitus selvitä yksin.
Lue täältä lisää. Mitä väitöskirjan ohjaukselta voi odottaa?
5. Selviytyminen epävarmuudesta ja motivaatiopulasta
Epävarmuus ja motivaation puute ovat luonnollisia osia väitöskirjaprosessia. Niiden kanssa voi oppia elämään. Jos prosessin koko lamaannuttaa, etkä siksi pääse alkuun, pyri pilkkomaan tehtävät pienempiin osiin ja keskity siihen, mitä voit tehdä juuri nyt. Aloita jostain. Voit lohduttautua sillä, että asioita voi jälkikäteen muuttaa. Vaikka poistaisit huomenna kaiken tänään kirjoittamasi, tämän päivän työ ei silti ole mennyt hukkaan, sillä olet saanut prosessin alulle ja tiedät myös jotain siitä, mikä ei toimi.
Pidä myös mielessäsi, että tutkimus ei etene tasaisesti. Välillä mennään lujaa. Toisinaan ei mennä olleenkaan. Vaikeatkin hetket ovat osa prosessia. Ajattelu vaatii aikaa, vaikka siitä ei mitään näkyvää juuri sillä hetkellä synnykään. Vertaistuki ja muiden tutkijoiden kanssa keskusteleminen voi auttaa käsittelemään haasteita ja ylläpitämään motivaatiota. Pidä huolta omasta jaksamisestasi ja muista pitää välillä hauskaa. Itsensä palkitseminen saavutetuista virstanpylväistä luo vahvan tunteen projektin edistymisestä.
Tutkimustyö on myös oppimisprosessi. Sinun ei tarvitse tietää ja osata alussa kaikkea – ei tutkimuksen tekemisestä eikä tutkimusaiheestasi. Riittää, että tiedät, mikä on seuraava askel. Polku valmiiseen työhön muodostuu niistä.
Luitko jo tämän. Kuinka säilyttää motivaatio väitöskirjatyössä?
Ensimmäiset askeleet kohti valmista väitöskirjaa
Väitöskirjatyön aloittaminen on ensimmäinen askel kohti akateemista uraa, ja sen alkuvaiheet voivat tuntua haastavilta. Tärkeintä on kuitenkin päästä liikkeelle – jokainen pieni askel vie sinua eteenpäin. Muista, että tutkimus kehittyy ja muotoutuu ajan kanssa. Myös epävarmuus kuuluu prosessiin. Itselle toimivat työskentelyrutiinit ja ohjaajan sekä yhteisön tuen hyödyntäminen tukevat sinua matkallasi. Luota itseesi, ole kärsivällinen ja muista juhlistaa pieniäkin saavutuksia matkalla kohti tavoitettasi.
Onko sinulla muita vinkkejä siitä, kuinka päästä alkuun väitöskirjatyössä? Jaa ne muillekin kommenteissa.
Jos kirjoitus oli sinusta hyödyllinen, jaathan sen eteenpäin somessa.
You May Also Like

Tutkimusartikkelin kirjoittamisen vaiheet
12/03/2024
Paljonko tohtori tienaa?
23/04/2024